Az Éjgoblin szív örökké dobog...

Warhammer. Puszti. Blog. Nagyjából össze is foglaltam ezt az oldalt. A terepasztalos kalandjaimat örökítem meg, okulásra, szórakoztatásra, elrettentésre.

Bretonnia - First Blood

2011.09.19. 03:33 PUSZTI


Kifolyt az első vér, amit az új lovagok fakasztottak. A pénteki összejövetelen Ck és Tirold (skaven vs HE) szórakoztatta el egymást 2000 pontból, Hubi meg én 1250 ponton mértük össze erőinket. A sors fintora, hogy ellenfelem első serege épp bretonn volt.


Nézzük a seregeket:

Káosz:

5 khorne lovag
25 marauder, itt a lvl2 tűzmágus és a generál
1 khorne szekér
15 warrior
4 káoszogre

Bretonnia:
3 pegazuslovas
8 királyi(?) (realm) lovag itt a BSB
7 questing knight itt a lord autohit fegyverrel
8 királyi lovag
Bajban leszek az osztagnevekkel...
2 trebuchet
egy lófráló beast damsel


A játék előtt filóztunk Hubival, hogy megéri-e a két kőhajító? Elvégre igen hamar közelharcba kerülünk, csak veszíteni fogok rajta. Én azért kötöttem az ebet a karóhoz, jó lesz az valamire.

Első kör:
A Tó Úrhölgyéhez fohászkodom, de mindennek előtte elküldöm a pegákat, hogy fenyegessenek bal oldalon. Igazából nem veszélyesek, de legalább ellenfelem kényelmetlenül érzi magát. Hubi megindul mindennel nagygázzal, mert azért csak 2 kőhajító figyel vele szembe, az meg ugye lő. A mágiafázisát hárítottam.
A pegazusokkal mögé kerülök és a hátába fordulok, és két rohamot jelentek a merészen betolt káoszlovagokba. Ott a lord, meg még 15 lovag. Csak elég ahhoz, hogy leradírozzam, aztán ha minden jól megy, a sima lovagokkal tovább a marauder blokkba. A damsel sikeresen kitolt egy +1S, +1T varázslatot rájuk, így jó esélyekkel indultam.

Elméletileg úgy terveztem, hogy rohamból beverek annyit, hogy ne törjek, majd egy kört kibekkelek és akkor jön a hátukba a légierő. Akkor meg már se sora, meg hátba is kapom.

 


A lovagokból négyet leaprít a két osztag, megfut, üldözöm, a Q lovagok lekaszabolják és beállnak hajszálpontosan az ellenséges kocka mellé, az R lovagosztag pedig a marauderek közé ront. Gonosz káoszhős párbajra hív, -így utólag már látom a hibát- elfogadom a BSB hőssel. Le is kaszabol, mielőtt bármit is tehetne a paladin.

Igazából arra számítottam, hogy a +1A miatt, hátha esélyes lecsapni rohamból. De jobban belegondolva fogadhatta volna a kihívást a bajnok, a paladin meg üthette volna az osztagot, növelve a CR-t

Ezalatt a jobb szárny mozdulatlanul állt, várta, hogy valamelyik lelkes osztag bemasírozzon a rohamtávjába. A jobbágyok elemükben voltak, mert mind a két kőhajító HIT-et dobott, a két nagysablon ment a warriorokba, amit sikerült 15-ről 5 főre apasztani.

2. kör


Sötét fellegek kezdtek el gomolyogni a bretonnok fölött. A hős elvesztése még csak a nyitánya volt a drámának, mert a lovagék lepattant a szekérrohammal megtámogatott gyalogosok sorairól, bukott LD teszt. Na, ha nálam fut valaki, akkor azt általában nem egyedül teszi, a többiek szolidaritásból csatlakoznak. Ezért a sereg elitje, a questling osztag is úgy döntött, hogy lelép. A damsel higgadtan figyelte, ahogy mellett vágtázott el Bretonnia színe-virága.
A káoszvarázsló cafatokra robbantott egy pagazuslovast, de a bajtársait nem bírta megfélemlíteni! Háhh!
Jobboldalt az orgék megpróbálkoztak egy rohammal a lovagokra, de félúton elfogyott a szufla, így csak beálltak a maradék warrior elé, hogy ők fogadják a rohamot. De a haspókoknak ez is csak félig-meddig sikerült.

Hubi úgy számított, hogy ha nem is sikerül a roham, akkor is jól jár, mert az ogrékon valószínű föntakadok, így megvédi az -akkor még azt hittem- életképtelen warriorokat, mentve ezzel valami 2-300 pontot.


A pegazusok megrohamozták a marauderek védtelenül maradt hátát, akik már nem bírták földolgozni ezt az izgalmat, majd futás közben le lettek kaszabolva.
A Questling lovagok összeszedték magukat és megindultak, hogy kiköszörüljék a csorbát.
A jobb oldalon a tüzérség ismét pontosan célzott, elhullott egy ogre, de a másiknál beütött a krach, mert elszakadt a feszítőkötél.
Közben a királyi lovasság kockáztatott és a hátrább álló warriorokra jelentett rohamot. Ha összejön, hozom a meccset, ha nem, az ogrék fölkockáznak. Bejött.

Azt hittem, hogy leabálok mondjuk kettőt, aztán hátha törik a -4LD-vel.

De nem. Egyet sem szedtem le rohamból, ő meg lecsapott tőlem egyet, így döntetlennel maradtunk ott.

Hajajj! Ez nagyon kényelmetlen lesz a lovagoknak, mert ott van mellettük a dühödt ogreosztag, de még nélkülük is esélyes, hogy megfutok, mert már se +2S, se +1CR.

A képen épp a Questlingek fordulnak a csata középpontjába, az elnyűtt erdő mellett pedig galoppozik a varázslónő. Az aljas, púpos és szőröstalpú harciszekér pedig épp kipécézi magának a szélmalomjellegű trebuchét.

3. kör

A káosz generálisa a biztosra ment, így az orgrék is, meg a szekér is a trebuchékat prédálta föl, lélegzetvételhez juttatva a megfogott lovagokat. Mellesleg az egyik jobbágynak sikerült fölpofozzon egy ogrét! (-1W)
A pegazusokkal beröpülök a warriorok hátába, a Questlingekkel meg robogok előre az oldala felé, a damsel pedig nagyot alakítva elvarázsolja a buffot (+1S,+1T) a közelharcban álló lovagokra, akik hősiesen tartják föl a káosz fattyait.

4. kör

Hubi rájön, hogy hiba volt a hadigépekre rontani, mert így már nem tud időben odaérni sehova. Pedig a szekérrel a Questlingek oldalát bírta volna fenyegetni, amit nem kockáztattam volna meg. Illetve az ogrékkal legyalulni a közelharcba szorult lovasságot.
A hibát orvosolandó teljes sebességgel menetelnek az osztagai a góc felé.
Én bejelentem mind a két rohamot, és a közös darálóban (kb 13 lovag, 2 pega, 1 lord) végül sikerül a saját vérébe fojtani azt az öt átkozottat.

 

 Itt ráztunk kezet. A csata izgalmas volt, komoly fordulópontok rejlettek benne, de végül a bretonnok győztek.

   Veszteségek:           
                                    
Warriors of Chaos:                 Bretonnia:                  
Hős                                     BSB Paladin                                                
Mágus                                                                                   

15 warrior                              8 királyi lovag              
25 marauder                         2 trebuchet               
5 lovag                                                                              

 

  Túlélők:

Warriors of Chaos:                 Bretonnia:

                                          Lord  
                                          Damsel
4 ogre                                 8 királyi lovag
harciszekér                         7 Questling



Tanulság:

  • Az ellenfeled sose becsüld alá, a káoszt meg végképp. Én elkövettem ezt a hibát, mikor a baloldali egyesített lovasrohamra azt hittem, hogy hozza nekem a csatát. Utána össze kellett magam kapni pszichológiailag, hogy ne zakózzak.
  • Esetünkben a trebuchetek megérték az árukat. A nagysablon büntet. Bárkit. Illetve esetünkben a káoszt hajtotta előre, mint a tarlótűz, kevesebb manőverezést/taktikázást hagyva ezzel Hubinak.
  • A pegazusok megfizethetetlenek! Kihagyhatatlan egység. Sokan nem boldogulnak vele, illetve drága osztag, de ezen a csatán megmutatta, mit tud. Nem kell vele kapkodni, elég ha a 2-3 körre vagy rohampozícióban. Simán vissza tudja hozni az árát akkor is, ha a menekülő 3-400 pontos osztag utolsó 2-3 emberét kell levadászni. Persze ésszel kell őket is használni, mert a tüzérség darálthúst csinál belőlük.


    És ahogyan a White Dwarfos csatajelentések végén szokott lenni:

    A Hammer Knights: Hubi, Tirold, Puszti, alul meg Ck


     

7 komment

Címkék: káosz csatajelentés bretonn hubi

A bejegyzés trackback címe:

https://ejgoblinsziv.blog.hu/api/trackback/id/tr483237457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aidor 2011.09.22. 09:07:06

kafa cikk lett...hangulatos :)
amúgy meg így utólag csak azt bánom, h az ogrékkal nem fordultam rá a lovagékre...akkor még kövi körben tudtam volna hozni vmi többlet pontot

Tilinger Ádám 2011.09.23. 08:17:41

Tényleg klassz! Még majd átbogarászom párszor, mert pont a trebuchet és a pegazus az, amit nem tudok megtanulni rendesen használni.

Nagysablon? A trebuchet is kicsit használ, nem? Ezért nem talál soha.

Igazán szuper lenne, ha lenne idôd diagrammokat is készíteni a leírásokhoz. Kicsit könnyebben követném a történéseket, egyszerûbb lenne elemezni...

PUSZTI 2011.09.23. 11:47:58

Tényleg, igazad van, kissablon. Nem tudom honnan rémlett a nagy... De a csata menetén nem változtat, nem szóródott soha.

Az ábrákat elkészíteném én, nem az időn múlik, hanem a program hibádzik. Amit Bala linkelt hozzád -az egyszerűbb- sajnos nekem nem akar letöltődni.
Esetleg ötlet?

Tilinger Ádám 2011.09.23. 14:57:05

Mit hibádzik a Battle Chronicler? Szívesen segítek, ha tudok.

PUSZTI 2011.09.23. 18:46:31

Köszönöm a segítő jobbot, élnék vele.
A battle report generator érdekelne, de a linkre kattintva beadott oldalon nem működik a .zip letöltése. Ráklikkelve azt mondja, hogy probléma van a betöltés közben.

Tilinger Ádám 2011.09.25. 20:15:14

Azt én sem találtam sehol. Mintha keresés közben rábukkantam volna valami hasonló online-ra, de aztán maradtam a Battle Chroniclernél. Csak ajánlani tudom. Öt perc össze-vissza kattintgatás után kiismeri az ember, és úgy már pöpec.

Tilinger Ádám 2011.09.27. 09:23:22

...de Bala blogján láttam battle report generator-ös képeket. Talán még megvan neki.
süti beállítások módosítása